Οι Προγραμματικές Θέσεις και Δεσμεύσεις μας

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη από πλευράς καθαριότητας οδηγεί τον Λάμπρο Μίχο, να δεσμευθεί δημοσίως ότι αμέσως μετά την ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων του θα αναλάβει προσωπικά τον τομέα της καθαριότητας, διότι σε αυτόν αποδίδει, όπως όλη η παράταξή μας, βαρύνουσα σημασία, διότι η καθαριότητα στην πόλη δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής αλλά κυρίως ζήτημα υγείας.

Θα εφαρμοσθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και πολιτικές και σύγχρονες τεχνολογικά εφαρμογές, θα εξασφαλισθούν αμέσως τα οχήματα, μέσα, εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό και με την κατάλληλη αναδιοργάνωση και εποπτεία θα επανέλθει η καθαριότητα στα υψηλά επίπεδα, που βρισκόταν παλιά.

Η αποκομιδή με ραντεβού, η προώθηση της ανακύκλωσης, τα πράσινα σημεία, οι υπόγειοι κάδοι, η προμήθεια συμπιεστών, οι συστηματικοί οδοκαθαρισμοί, ο τετραψήφιος αριθμός ειδοποίησης, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών, η ηλεκτρονική ειδοποίηση, η ομάδα άμεσης επέμβασης, η ψήφιση και εφαρμογή αυστηρού κανονισμού καθαριότητας, αποτελούν τη βάση στην οποία θα πατήσει η νέα καθαρή πόλη.

Τα μέσα ατομικής προστασίας και η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, όπως και οι υγειονομικά κατάλληλες υποδομές αποτελούν επίσης θέμα διαρκούς μέριμνας.

Σε πολλά σημεία της πόλης έχουν εντοπισθεί θύλακες παραβατικότητας, οι οποίοι πρέπει με συντονισμένες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών και της δημοτικής αρχής να εξαλειφθούν. Πολλοί
κοινόχρηστοι χώροι έχουν γίνει στέκια τοξικομανών και πολλά σημεία της πόλης είναι αδιάβατα τις νυχτερινές ώρες, ενώ οι καθημερινές διαρρήξεις σπιτιών και καταστημάτων έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους ιδίως της κάτω Αγίας Βαρβάρας.

Είναι επιβεβλημένο για τη δημοτική αρχή να φωτίσει τους χώρους, να κινητοποιήσει τους κατοίκους και να αφυπνίσει τους αρμόδιους ώστε με όλα τα μέσα πρόληψης, συνεννόησης ή καταστολής να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης για τους κατοίκους.

Ως μέτρο περιστολής των φαινομένων ενδέχεται να καταφύγει, προσωρινά, σε ιδιωτική φύλαξη ευαίσθητων περιοχών.

Θα επιδιώξουμε επίσης την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

Η Αγία Βαρβάρα ευτύχησε, αφού ευοδώθηκαν οι αγώνες μας, να διαθέτει δύο σταθμούς ΜΕΤΡΟ. Η διαχείριση όμως της κυκλοφορίας και στάθμευσης στο σταθμό Αγίας Μαρίνας εξακολουθεί να είναι προβληματική λόγω της αδυναμίας της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί. Γι αυτό η πεζοδρόμηση της οδού Κατσαρού και Κρήνης, όπως και η απαγόρευση στάθμευσης στην οδό Αγίας Μαρίνας, είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας. Ο σταθμός «Αγία Βαρβάρα», που ετοιμάζεται, θα δημιουργήσει μεγάλο κομφούζιο, καθότι δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και στάθμευσης, παρά την άνεση χρόνου, που υπήρξε λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης λειτουργίας του σταθμού, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, επί δύο έτη.

Προχωρούμε στην ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης των οικοπέδων, που βρίσκονται πίσω από το δημαρχείο για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, στη μελέτη διαχείρισης της κυκλοφορίας και στάθμευσης, στην ίδρυση κυκλικής λεωφορειακής γραμμής για πρόσβαση στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ της πόλης μας, στη συγκοινωνιακή σύνδεση των άκρων της πάνω πόλης με το κέντρο, στην επαναφορά σχολικής γραμμής συγκοινωνίας για την εξυπηρέτηση των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς το σχολικό συγκρότημα και στην άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην οδό Στέφανου Σαράφη.

Οι δύο ενεργές γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, που διέρχονται από την πόλη μας, έχει προγραμματισθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να υπογειοποιηθούν μετά το α΄ εξάμηνο του 2025. Όμως, το φορτίο που μεταφέρουν τα καλώδια αυτά προξενεί βαρύτατες ασθένειες, ιδίως στα παιδιά, όπως δείχνουν όλες οι επιστημονικές μελέτες. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία χρονική ανοχή.

Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στο θέμα αυτό. Ζητούμε επίσπευση των διαδικασιών και προχωρούμε σε μηνύσεις και αγωγές και σε παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, σε περίπτωση έστω και ελάχιστης καθυστέρησης.

Το εμβληματικό αυτό έργο, με την αρχιτεκτονικά άψογη τοποθέτησή του στο χώρο και στο περιβάλλον, με την ανάπτυξη πυροσβεστικών πιδάκων, σε ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο, με τη μοναδική του θέα στο λεκανοπέδιο και στον Σαρωνικό κόλπο και τον θαυμάσιο προσανατολισμό του, αποτέλεσε πόλο έλξης για τους κατοίκους της Αττικής, αφορμή για να προβληθεί και να διαφημιστεί η πόλη μας για τα χαρίσματά της, εστία φιλοξενίας ξένων επισκεπτών, χώρο εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας των δημοτών μας και στέκι συνάντησης των νέων μας.

Η λειτουργία του αναψυκτηρίου προσέφερε ζωή και ασφάλεια στους περιοίκους, προστασία του περιαστικού δάσους, έσοδα στο δήμο και περίπου 40 θέσεις εργασίας σε κατοίκους της περιοχής, που εργάζονταν ως φύλακες, νυκτοφύλακες, πυροφύλακες, συντηρητές, παρκαδόροι, σερβιτόροι, μάγειροι κ.λ.π. Τα έσοδα του δήμου στα έντεκα περίπου χρόνια λειτουργίας του ανήλθαν στο ποσό του 1.200.000 ευρώ περί- που και παρέμειναν ανείσπρακτες οφειλές, οι οποίες με τους τόκους υπερβαίνουν τις 500.000, τις οποίες η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει εισπράξει.

Το αναψυκτήριο, με όλο τον εξοπλισμό του, ιδιοκτησίας του δήμου, αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, την περίοδο από αρχές του έτους 2011 περίπου, αφέθηκε στην τύχη του και λεηλατήθηκε πλήρως. Την ίδια περίοδο, φαίνεται ότι υπήρξε και φύλαξη από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποί- ες με αγωγές που κατέθεσαν τον Ιανουάριο 2019 ζητούν από το δήμο αποζημιώσεις ποσού περίπου 800.000 ευρώ.

Το αναψυκτήριο κατασκευάσθηκε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πάνω ακριβώς στην οροφή της δεξαμενής νερού, η οποία είχε κατασκευασθεί με άδεια του δασαρχείου. Το αναψυκτήριο λειτουργούσε με νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας την οποία είχε χορηγήσει η Νομάρχης Αθηνών.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν συνηγορούν στην άποψη ότι η νέα δημοτική αρχή πρέπει:

α) Να ελέγξει τους λόγους και τις ευθύνες που δεν έχουν εισπραχθεί τα οφειλόμενα και να επιδιώξει την είσπραξή τους,

β) Να ελέγξει τους λόγους και τις ευθύνες για την απογύμνωση του αναψυκτηρίου και όλων των κινητών
πραγμάτων περιουσίας του δήμου,

γ) Να αντιμετωπίσει την αγωγή των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης,

δ) Να αποκρούσει το πρόστιμο των 250.000, που έχει επιβληθεί από την πολεοδομία και κακώς καταβάλλεται, λόγω λανθασμένων χειρισμών της δημοτικής αρχής και

ε) Οπωσδήποτε να ξαναφτιάξει το υπέροχο αυτό Αναψυκτήριο.

Αυτές τις δεσμεύσεις αναλαμβάνουμε πλήρως και δηλώνουμε ότι το Αναψυκτήριο θα το ξαναφτιάξουμε.

To παλιό εργοστάσιο, επιφάνειας 31.625,52 τ.μ, αγοράσθηκε από τον δήμο το έτος 2004 με το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν τριπλάσια. Το δε ποσό που εισπράχθηκε  από τα ενοίκια των μισθωμένων χώρων έχει ξεπεράσει το ποσό που δόθηκε για την αγορά του. Έγινε αμέσως μελέτη για την αξιοποίησή του με στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και σύγχρονης παρέμβασης για ένα πολιτισμικό, εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό, ψυχαγωγικό και εμπορικό κέντρο.

Προβλέφθηκαν: Εμπορικό Κέντρο με καταστήματα, δισκοπωλεία, bowling, μπιλιάρδο, εστιατόριο, καφετέρια. Κέντρο ψυχαγωγίας με εκθεσιακούς χώρους, μουσείο, βιβλιοθήκες, θέατρο, κινηματογράφο. Κέντρο πολλαπλών χρήσεων για θέατρο, χορό, μουσική, συνέδρια και Εκπαιδευτήριο Τεχνών για τις ανάγκες της Ακαδημίας Τεχνών με αίθουσες, εργαστήρια, εγκαταστάσεις, studio για τη σχολή Χορού, Δραματικής τέχνης, Φωτογραφίας, Video, Κινηματογραφικής τέχνης και το Ωδείο.

Πρόσφατα από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (AΣΔΑ) εκπονήθηκε μελέτη, στο πλαίσιο χρηματοδότησης για την επανάχρηση ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων, για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων. Η χρήση αυτή, εκπαίδευσης και νέας επιχειρηματικότητας, με ισχυρή εξωστρέφεια, είναι απόλυτα συμβατή με τον δυναμικό πυρήνα πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, που έχουμε σχεδιάσει.

Το όλο δημιούργημα θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, θα αναπτυχθεί σε κτισμένη επιφάνεια 17.000 τετραγωνικών μέτρων, θα αναβαθμίσει τον δήμο μας, θα του προσφέρει έσοδα, θα δημιουργήσει 500 τουλάχιστον θέσεις εργασίας και θα καταστήσει την πόλη μας, με την Ακαδημία Τεχνών, Πρώτη Πόλη στον Πολιτισμό και στην Καλλιτεχνική εκπαίδευση, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο και στη νεολαία μοναδικές ευκαιρίες Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ανώτερης βαθμίδας.

Οι θεωρίες περί δήθεν αδυναμίας δημιουργίας της Ακαδημίας Τεχνών για λόγους πολεοδομικούς, δεν ευσταθούν, μολονότι η αδράνεια της δημοτικής αρχής να ενεργήσει με βάση το ν.4178/2013 επιβάλλει την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. για την ευρύτερη περιοχή.

Στον σοβαρό τομέα της Υγείας θα αναλάβουμε κατεπείγουσα δράση για τη λειτουργία των δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που έχουν προγραμματισθεί, αλλά με το πρόσχημα της μη εύρεσης κατάλληλων χώρων δεν έχουν δημιουργηθεί.

Η εξασφάλιση στέγης και εξοπλισμού από το δήμο για τη φιλοξενία οικογενειακών γιατρών, την οποία θα εξασφαλίσουμε, θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών.

Το δημοτικό κοινωνικό ιατρείο θα συσταθεί και με τη συνεργασία εθελοντών ιατρών όλων των ειδικοτήτων, με τη συνδρομή του κοινωνικού φαρμακείου, θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους έχοντες ανάγκη οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Αντίστοιχη υποστήριξη για δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών παροχής των υπηρεσιών τους και συνεργασία με τις δομές του δήμου θα δοθεί και στους ιδιώτες ιατρούς και τα πολυϊατρεία.

Το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», θα δώσουμε αγώνα, με όλους τους φορείς της περιοχής να επαναλειτουργήσει προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και οπωσδήποτε αμέσως να λειτουργήσουν όλα τα εξωτερικά ιατρεία ειδικοτήτων.

Επιδίωξή μας είναι να γίνει ουσιαστική η κοινωνική προστασία με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες των συμπολιτών μας, ώστε κανείς να μη νοιώθει και να μην είναι μόνος του. Όλες οι δημοτικές υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης, οι δομές φτώχειας, τα συσσίτια, οι δράσεις που αφορούν ΑΜΕΑ κ.α. θα υπαχθούν στο ενιαίο Κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης. Τα ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι θα  στελεχωθούν με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ώστε να παρέχεται πρόληψη, αγωγή υγείας, νοσηλεία, ανοιχτή μέριμνα και φροντίδα και κατ’ οίκον φροντίδα και νοσηλεία.

Ο στόχος είναι να μην απομακρυνθεί κανείς ηλικιωμένος από το οικείο περιβάλλον αλλά για όσους χρήζουν μακροχρόνιας φροντίδας και περίθαλψης θα επιδιωχθεί η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Εκκλησίας για τη λειτουργία Γηροκομείου.

Για τα ΑΜΕΑ θα εκπονηθεί ένα πλαίσιο υποστήριξης με τις αντίστοιχες δομές και υποδομές με τη σύμπραξη ειδικών επιστημόνων και των φορέων που δρουν στον χώρο.

Αρχικά, μία εκ των 27 παιδικών χαρών του δήμου θα διαμορφωθεί κατάλληλα για παιδιά ΑΜΕΑ και θα οργανωθεί δομή δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ΑΜΕΑ.

Το Πολύκεντρο Κοινωνικής Πολιτικής και Επικοινωνίας που βρίσκεται, εδώ και δέκα χρόνια, στο στάδιο της δημοπράτησης, θα παράσχει τις κατάλληλες υποδομές για να αναπτυχθούν σχετικές δράσεις για ΑΜΕΑ αλλά και για ηλικιωμένους με άνοια, για την εκπαίδευσή τους και των μελών των οικογενειών τους.

Αναζωογονούμε την Τράπεζα Χρόνου και προωθούμε τον εθελοντισμό.

Προβλέπουμε τη δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού για παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης για θέματα ισότητας, υπερχρέωσης, συνταξιοδοτικά κ.α. και την ενίσχυση και υποστήριξη του ΚΕΠ Υγείας και καθιερώνουμε, εκ νέου, προγράμματα εκμάθησης της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ενήλικες, για να μειώσουμε το ψηφιακό χάσμα.

Η φροντίδα για το παιδί ξεκινάει από την ενημέρωση από Προγράμματα του ΚΕΠ Υγείας, τον προγεννητικό έλεγχο της μητέρας, και συνεχίζει με την επάρκεια των θέσεων βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, που θα λειτουργούν υποδειγματικά και με μεταφορά των νηπίων, στις περιπτώσεις που αδυνατούν να το κάνουν οι γονείς τους και ακολούθως στα φροντισμένα, νηπιαγωγεία.

Προγραμματίζεται η ανέγερση τέταρτου βρεφονηπιακού σταθμού σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου (Δούσμανη και Σωκράτους) και ενός ακόμη νηπιαγωγείου, σε υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο (Καραολή και Κανάρη). Στα δημοτικά σχολεία θα γίνει καθολικός ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος, θα εφαρμοσθεί σε δεύτερη φάση και στα Γυμνάσια και Λύκεια και θα υπάρξει μέριμνα για πλήρη καθαριότητα και φύλαξη όλων των σχολικών μονάδων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην παιδική προστασία. Στο πλαίσιο φροντίδας των παιδιών συμπεριλαμβάνεται η αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και δυσκολιών συμπεριφοράς που αποτελούν και βασικές αιτίες μη κανονικής φοίτησης.

Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην εξωσχολική ζωή και τη δημιουργική απασχόληση. Αξιοποιούμε όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές δομές για τη δραστηριοποίηση των νέων, επανασυστήνουμε το συμβούλιο νέων και επανιδρύουμε τo internet cafe «Μέλισσα».

Καθιερώνουμε τα «ανοιχτά σχολεία» ώστε τις ώρες που δεν γίνονται μαθήματα να υπάρχει πλήρες πρόγραμμα αθλοπαιδιών, μουσικής, χορού, ζωγραφικής, θεατρικού παιχνιδιού, κοινωνικών φροντιστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τους γονείς τους.

Επαναλειτουργούμε τις σχολές γονέων για κάθε σχολική μονάδα περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμα και τμήματα εκμάθησης της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Έχει προβλεφθεί, από άποψη υποδομής, στο 2ο Λύκειο, η εγκατάσταση σχολικού εστιατορίου και πρόκειται να το λειτουργήσουμε για δωρεάν σίτιση όλων των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (παρασκευή, εστιατόριο, διανομή).

Επιδιώκουμε την ίδρυση και λειτουργία Επαγγελματικού Λυκείου στο χώρο του οικοπέδου της Αγίας Μαρίνας.

Ενισχύουμε την εξωστρέφεια των σχολείων και υποστηρίζουμε τις εκπαιδευτικές-πολιτιστικές ανταλλαγές και αδελφοποιήσεις

Υποστηρίζουμε την αναβάθμιση των σχολείων παρέχοντας κάθε υλική βοήθεια, μέσα και εξοπλισμό.

Οργανώνουμε κύκλους ενημέρωσης για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και Κοινωνικά φροντιστήρια που θα αφορούν και όσους από ειδικές κατηγορίες γράφτηκαν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Για τη διαρκή υποστήριξη και υλοποίηση των παραπάνω στόχων θεσπίζουμε «Αντιδημαρχία Παιδιού».

Κατασκευή όσων Είχαν Προγραμματιστεί και Δεν Έγιναν

Κολυμβητήριο

Σύγχρονο στεγασμένο κολυμβητήριο, με πισίνα 25 μέτρων, στο οικόπεδο μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Κυκλάδων. [εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το έτος 2009, από τη Νομαρχία Αθηνών].

Νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Διαμορφωμένη μελέτη και ειλημμένη απόφαση για κατασκευή Βρεφονηπιακού σταθμού στο ιδιόκτητο οικόπεδο των οδών Δούσμανη και Σωκράτους.

Πράσινη Διαδρομή

Μελέτη του ΑΣΔΑ για τη διαμόρφωση ενός δικτύου ήπιας κυκλοφορίας με δυνατότητα κίνησης πεζών και ποδηλάτων, συνεχόμενης διαδρομής από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» μέχρι το τέλος της οδού Παπαφλέσσα.

Θέατρο Καμπανέλλης

Ανοιχτό υπαίθριο θέατρο στον ιδιόκτητο χώρο του δήμου (νταμάρι Χαμηλοθώρη), με μοναδική ακουστική, όπου έγιναν πολλές μουσικές παραστάσεις. Μελέτη ΑΣΔΑ.

Διαμόρφωση Αθλητικών χώρων και σημειακές παρεμβάσεις

Δύο γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 στο άλσος Ειρήνης, ανακατασκευή γηπέδου μπάσκετ στην πλατεία Ν.Γενιάς, αθλητικές υποδομές στο άλσος Δόξης, διαμόρφωση πεζόδρομου οδού Δεληγιάννη, πεζόδρομου οδού Βάρναλη κ.α [ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το έτος 2009].

Πολύκεντρο Κοινωνικής Πολιτικής και Επικοινωνίας

Στον χώρο της πρώην σχολής Τσιλιβάκου, λεωφ. Ελ. Βενιζέλου και Λυκούργου [με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το έτος 2009. Δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια το έτος 2011. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του].

Υπόγειος χώρος στάθμευσης στον απαλλοτριωμένο χώρο πίσω από το Δημαρχείο.

Ολοκληρωμένη απαλλοτρίωση, με όλες τις μελέτες έτοιμες (περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές). Προσβλήθηκε στο ΣΤΕ και γύρισε το έτος 2013 για να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της [Είχε υπάρξει δέσμευση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ] να κατασκευάσει υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Πεζοδρομήσεις τμήματος της οδού Κρήνης και Κατσαρού και απαγόρευση στάθμευσης στην οδό Αγίας Μαρίνας.

Είχε από το έτος 2013, αποφασισθεί, μετά από μελέτη συγκοινωνιολόγου, η πεζοδρόμηση της οδού Κατσαρού και Κρήνης, όπως και η απαγόρευση στάθμευσης στην οδό Αγίας Μαρίνας [δεν υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις παρά την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται για τους επισκέπτες και τους περίοικους].

Αποκατάσταση όσων Εγκαταλείφθηκαν και Απαξιώθηκαν

• Των 27 παιδικών χαρών

• Του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής «Ελένη Φωκά»

• Της πλατείας Μακρυγιάννη

• Της πλατείας Δημοκρατίας

• Του πεζόδρομου Αιμιλίου Βεάκη

• Των 13 δεξαμενών νερού ποτίσματος των πλατειών

• Των συντριβανιών της πόλης

• Του συστήματος πυρόσβεσης της περιοχής Πάνθεον

• Του ευρυζωνικού δικτύου ασύρματης πρόσβασης μέσω Wi-Fi (δωρεάν internet)

• Του αναψυκτήριου «Πάνθεον»

• Του Κέντρου Λόγου και Τέχνης

Επαναφορά των Δομών και Υπηρεσιών που Καταργήθηκαν

• Δημοτικής Αστυνομίας

• Σχολικών φυλάκων-επιστατών

• Δημοτικής Τράπεζας Αίματος «Χρήστος Παπαδόπουλος»

• Σχολικής Συγκοινωνίας

• Μεταφοράς νηπίων στους παιδικούς σταθμούς

• Μεταφοράς ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ

• Κέντρου Εξυπηρέτησης Δημοτών

• Πλήρους Λειτουργίας του Βοήθεια στο Σπίτι με χρήση και των δύο οχημάτων

• Πλήρους λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών τα απογεύματα και τα Σάββατα

• Μεταφοράς Πολιτιστικών και Αθλητικών αντιπροσωπειών με το ιδιόκτητο πούλμαν του Δήμου

• Σχολών γονέων

• Γραφείου Απασχόλησης

• Προγραμμάτων πρόληψης υγείας στα δημοτικά σχολεία

• Δημοτικών μαζικών αθλητικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων

• Αδελφοποιήσεων και Πολιτιστικών και Σχολικών ανταλλαγών

• Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης
• Κατασκηνωτικών προγραμμάτων

Άμεσες Ενέργειες

• Εξασφάλιση απευθείας και άμεσης πρόσβασης των δημοτών στο δήμαρχο και τις υπηρεσίες και άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά τους

• Εκστρατεία Καθαρισμού του Δήμου, απολύμανση δημοτικών και σχολικών χώρων, απεντόμωση, μυοκτονία, ψεκασμοί

• Λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ)

• Λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών τα απογεύματα και τα Σάββατα

• Επισκευή των δικτύων δημοτικού φωτισμού και τοποθέτηση λαμπτήρων σε όλα τα σημεία που είναι αφώτιστα παρά την ύπαρξη δικτύου

• Επαναλειτουργία του τετραψήφιου αριθμού 1969 όλο το 24ωρο

• Παράδοση στην κυκλοφορία της οδού Στέφανου Σαράφη

• Ανάθεση επείγουσας μελέτης διαχείρισης κυκλοφορίας και στάθμευσης ενόψει της λειτουργίας του νέου σταθμού ΜΕΤΡΟ

• Απαίτηση από τον ΟΑΣ συγκοινωνιακής σύνδεσης όλων των σημείων της πόλης με τους δύο σταθμούς ΜΕΤΡΟ

• Ορισμός επιβλέποντα για την παρακολούθηση των εργασιών αποκατάστασης της πλατείας Παναγίας Ελεούσας και απαίτηση αποξήλωσης των απαράδεκτων και αντιαισθητικών τοιχίων εξόδων του ΜΕΤΡΟ

• Ολοκλήρωση των εργασιών στο γήπεδο στα «Ριμινίτικα» και έκδοση άδειας διεξαγωγής επίσημων αγώνων

• Εξασφάλιση αξιοπρεπούς έναρξης λειτουργίας των σχολείων

• Αξίωση από την ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ αναθεώρησης του χρονοδιαγράμματος υπογειοποίησης των καλωδίων υψηλής τάσης και απαίτηση άμεσης εκκίνησης των διαδικασιών

Υλοποίηση μετά από Έλεγχο όσων Δημοπρατήθηκαν και Δεν έχουν Ακόμη Ξεκινήσει

• Πράσινη πιλοτική γειτονιά

• Ανάπλαση της οδού Π.Π.Γερμανού και άλλων δρόμων

• Προμήθεια Οργάνων Παιδικών Χαρών

• Διαμόρφωση ιδιόκτητων χώρων του Δήμου απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας

• Δημιουργία νέων πεζοδρόμων

Επανεκκίνηση του Δήμου

• Πλήρης Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών

• Έλεγχος των Οικονομικών και Διοικητικών λειτουργιών και των σχετικών αποφάσεων

• Αναθεώρηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και του Εσωτερικού Κανονισμού και Κανονισμού Λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης

• Σύνταξη νέου κανονισμού Δημοτικού Συμβουλίου και δυνατότητα παρακολούθησης των συνεδριάσεων από την ιστοσελίδα του Δήμου

• Επανεξέταση της οργάνωσης και του τρόπου λειτουργίας όλων των δομών και υπηρεσιών του δήμου (ΚΑΠΗ, ΚΕΦΑ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΕΠ, ΚΕΠ Υγείας, Κέντρου Κοινότητας, Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου, του Ωδείου, των σχολών χορού, δραματικής τέχνης, εικαστικού εργαστηρίου), αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων

• Σύνταξη νέων κανονισμών χρήσης όλων των δημοτικών χώρων (διοικητικών, αθλητικών, πολιτιστικών, κοινόχρηστων), κανονισμού καθαριότητας, φόρτωσης-εκφόρτωσης-τροφοδοσίας καταστημάτων, κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, λειτουργίας χώρων στάθμευσης και χρήσης και λειτουργίας πεζοδρόμων και πλατειών

• Επανεξέταση του συστήματος προμηθειών και παραλαβής και δημιουργία αποθήκης υλικών

• Πλήρης απογραφή της δημοτικής ακίνητης και κινητής περιουσίας και σύνταξη μητρώου δημοτικής περιουσίας

• Σύσταση υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου του δήμου

• Εκπόνηση αναπτυξιακού προγράμματος με δημόσια και ανοικτή διαβούλευση

• Νέα στοχοθεσία και αναθεώρηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού

• Άμεση έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας και στην Τεχνική Υπηρεσία (επιστημονικό προσωπικό για την εκπόνηση μελετών και την επίβλεψη των έργων)

• Καθιέρωση Ώρας του δημότη για άμεση και αδιαμεσολάβητη επαφή με το δήμαρχο, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του

Τι Οφείλουμε Ακόμη

• Να επεκτείνουμε τον φωτισμό σε όλη την πόλη

• Να αλλάξουμε όλους τους λαμπτήρες με σύγχρονους, που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια

• Να εξοικονομήσουμε ενέργεια με συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης σε όλα τα δημοτικά και σχολικά κτίρια

• Να εξασφαλίσουμε διευκολύνσεις για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά και δωρεάν παροχή φυσικού αερίου σε όλα τα σχολικά κτίρια, κάτι που θα οδηγήσει στην οικονομική εξυγίανση των υπερχρεωμένων, σήμερα, σχολείων

• Να εκτελέσουμε αναγκαία έργα αποχέτευσης σε περιοχές με σχετικά προβλήματα (στην οδό Καραϊσκάκη, Δούσμανη και αλλού)

• Να διαμορφώσουμε τον πεζόδρομο της οδού Δεληγιάννη και να διευθετήσουμε τους επικίνδυνους κόμβους Αθ.Διάκου-Ζωοδ.Πηγής, Παλ. Πατρών Γερμανού-Πλούτωνος, Παλ. Πατρών Γερμανού Διστόμου-Αβέρωφ-Μ.Αλεξάνδρου, Οδυσσέως-Ηπείρου-Σωκράτους, Κισσάμου-Μ. Αλεξάνδρου, Στ. Σαράφη-Αβέρωφ

• Να αναπλάσουμε και να αναβαθμίσουμε αισθητικά τις κύριες εισόδους της πόλης

• Να κατασκευάσουμε γυμναστήριο βαρέων αθλημάτων στον ιδιόκτητο χώρο του δήμου στη συμβολή των οδών Αιόλου και Λεωνίδου

• Να ασφαλτοστρώσουμε τους δρόμους, που η κατάστασή τους εγκυμονεί κινδύνους για την οδική ασφάλεια

• Να μονοδρομήσουμε και τις υπόλοιπες οδούς στην άνω Αγία Βαρβάρα

• Να προχωρήσουμε στην ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών που είναι στο Γ.Π.Σ. αλλά ακόμη δεν έχουν ενταχθεί και να προβούμε στις αναγκαίες αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις, με βάση υφιστάμενες μελέτες

• Να αξιώσουμε την εξαίρεση από το Υπερταμείο όλων των δημόσιων ακινήτων που έχουν δοθεί στο δήμο

• Να ενεργοποιήσουμε παλιές μελέτες και νέα προγράμματα για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, που να συνδέουν την πόλη από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, όπως είναι εφικτό
• Να επεκτείνουμε το πρόγραμμα φυτεύσεων

• Να καθαρίζουμε εγκαίρως τις κάμπιες από τα δένδρα

• Να καθαρίζουμε τακτικά τις σκάρες και τα φρεάτια και να εκτελούμε συστηματικά προγράμματα μυοκτονίας

• Να κάνουμε υπόθεση για μικρούς και μεγάλους την Ανακύκλωση

• Να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια με συλλεκτήρες στα σχολεία και τα δημοτικά κτήρια

• Να εξασφαλίσουμε φύλαξη σε όλους τους δημοτικούς χώρους, που γίνονται μαθήματα (Ωδείο, σχολή Χορού, Δραματική Σχολή, Εικαστικό
Κέντρο)

• Να εξασφαλίσουμε έλεγχο και φύλαξη για τους παιδότοπους και παιδικές χαρές

• Να καταπολεμήσουμε τις εστίες ηχητικής, αισθητικής και οπτικής ρύπανσης σε όλη την πόλη

• Να περιφρουρήσουμε την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων που γειτνιάζουν με το αμαξοστάσιο του δήμου με κατάλληλες εγκαταστάσεις, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την εξεύρεση χώρου για νέα εγκατάσταση

• Να φροντίζουμε αδιάκοπα για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων του δήμου

• Να εξασφαλίσουμε φροντίδα για τα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα. Σε συνεργασία με φιλοζωικές και ΔΙΚΕΠΑΖ να εξασφαλίζουμε τροφή, νερό και οπωσδήποτε στείρωση. Ενθάρρυνση και στήριξη για ανάδοχες οικογένειες και με τη συνεργασία των σχολείων και να αναζητήσουμε χώρο και τρόπο για τη δημιουργία καταφυγίου ζώων

• Να δώσουμε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και εγκατάσταση στην Ομάδα Εθελοντών Διασωστών για να εντατικοποιήσουν τη δράση τους, παρέχοντας εκπαίδευση σε όλο τον πληθυσμό

• Να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της αυτονομίας των ΑΜΕΑ και την απρόσκοπτη κίνηση και πρόσβασή τους στους δημόσιους και κοινωνικούς χώρους

• Να οργανώσουμε προγράμματα εκπαίδευσης στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλους τους ενήλικες, που αγνοούν και να τρέξουμε τον Ψηφιακό δήμο

• Να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να υποστηρίξουμε τα καταστήματα της περιοχής μας

• Να ιδρύσουμε καφενείο γυναικών, σε δημοτικό χώρο, αυτοδιαχειριζόμενο, για συζήτηση, συνάντηση, ψυχαγωγία και προβολή θεμάτων ενδιαφέροντός τους

• Να οργανώσουμε Κοινωνικά Φροντιστήρια για τα παιδιά που για διάφορους λόγους έμειναν πίσω στα μαθήματα, για τα παιδιά που φοιτούν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, για τα παιδιά που θέλουν να προετοιμαστούν στο σχέδιο από το Εικαστικό μας Κέντρο και να δώσουν εξετάσεις σε αθλήματα

• Να ξαναοργανώσουμε τους μικρούς «ονειροπλάστες» και να φτιάξουμε σχολή και μουσείο Καραγκιόζη

• Να αξιοποιήσουμε το στούντιο ηχογράφησης για τους νέους ταλαντούχους δημιουργούς

• Να επενδύσουμε στη φιλαναγνωσία και να αναβαθμίσουμε την πολύτιμη βιβλιοθήκη μας

• Να αξιοποιήσουμε το «Κέντρο Λόγου και Τέχνης» για Πολιτικούς γάμους, δεξιώσεις, εκθέσεις, φιλολογικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

• Να επανασυστήσουμε το συμβούλιο νεολαίας σε δικό τους χώρο συνάντησης των νέων, χώρο εκδηλώσεων, συζητήσεων, ψυχαγωγίας και δράσης

• Να γράψουμε την Ιστορία της Πόλης μας και τα έργα των ανθρώπων της

Πως Θα Τα Κάνουμε

• Ανοίγοντας τις πόρτες και τα παράθυρα του Δημαρχείου και όλων των υπηρεσιών του δήμου στους δημότες, διότι εκεί είναι το σπίτι τους

• Εξασφαλίζοντας άμεση, διαρκή και αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στο δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, όλους τους αρμόδιους και τις υπηρεσίες

• Βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την άμεση και σε μία στάση εξυπηρέτηση των πολιτών

• Εκδίδοντας τους κατάλληλους ηλεκτρονικούς και έντυπους οδηγούς για κάθε υπόθεση, με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του δήμου και με χάρτη δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των δημοτών

• Με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων για την παροχή άμεσων και χρήσιμων εξυπηρετήσεων στους δημότες, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος, χωρίς αναγκαίες μετακινήσεις, για έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση επί όλων των θεμάτων, για διαβούλευση, διατύπωση αιτημάτων, ψηφοφορίες, υποδείξεις, παράπονα με ηλεκτρονικό τρόπο και από απόσταση και με άμεση υιοθέτηση όποιας νέας εφαρμογής εντάσσεται στο πεδίο της «έξυπνης πόλης»

• Με τη διαρκή ηλεκτρονική και έντυπη ενημέρωση των δημοτών

• Με τη διαρκή επιμόρφωση των υπαλλήλων

• Με την πρόσληψη «δημοτικών ανταποκριτών» για την επιτόπια και κατ’ οίκον επίλυση διοικητικών, κοινωνικών και άλλης φύσεως θεμάτων που ανάγονται στο πεδίο ευθύνης του δήμου για την εξυπηρέτηση αδυνατούντων να εξυπηρετηθούν με άλλο τρόπο δημοτών

• Με την επανασύσταση των συνοικιακών συμβουλίων για τη διαμόρφωση ενιαίας αντίληψης των κατοίκων για τα θέματα της γειτονιάς και δημιουργία συνδέσμων διαρκούς επαφής ανάμεσα στη γειτονιά, τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες του δήμου

• Οργανώνοντας για τα σοβαρά και καίρια θέματα του δήμου Τοπικά Δημοψηφίσματα

• Σχεδιάζοντας σε βάθος εικοσαετίας, με βάση το ποιοί και πόσοι θα είμαστε τότε, πώς θα ζούμε και τι θα παράγουμε

• Επιδιώκοντας να επιλύουμε άμεσα τα μικρά και να σχεδιάζουμε έγκαιρα τα μεγάλα θέματα

• Αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις του τόπου, ενώνοντας όλους τους ανθρώπους διαφορετικών κομματικών προτιμήσεων στη βάση του κοινού καλού της πόλης

• Λειτουργώντας με απόλυτη διαφάνεια και υποκείμενοι στη δημόσια λογοδοσία

• Αναδεικνύοντας τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας και τονώνοντας το ενδιαφέρον των δημοτών και ιδίως των νέων στην υπεράσπιση της πόλης και τον σεβασμό και την προστασία του δημόσιου χώρου.